20 Ekim 2012 Cumartesi

Ağzı Yumuk


Kayınvalidemden öğrendiğim çok basit bir tarif. Hamur açma konusunda fena değilimdir. Küçük küçük hamurlarla yapılacak 5 çayı yanına yapılabilecek güzel bir sunum. :)

Malzemeler:
1/2 kg. kıyma
4 su bardağı un
3 su bardağı sıvı yağ kızartma için
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Kıyma bir tavaya konur, çok az su ve tuz ilave edilip pişirilir. 15-20 dakika suyunu çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan kıyma ateşten alınır karabiber ve ceviz içi konularak karıştırırız.
Unu bir kaba alınarak içine tuz ve su konur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve 5-10 dakika dinlendirilmeye bırakılır. Hazırlanın hamur, ceviz büyüklüğünde yumaklara ayrılır ve daire şeklinde un yardımı ile açılır. Hazırlanmış içten bir kaşık konur ve toplanarak açılmamak kaydıyla resimdeki gibi kapatırız.
Yağ bir tavaya alınarak kızdırılır ve içine ağzı yumukların başı alta gelmek koşuluyla atılır iki taraf pembeleşinceye kadar kızartılır ve sıcak servis yapılır.

Ağzı yumukların ağzını sıkarken çok sıkılmamalı ya da çok gevşek bırakılmamalı. Çünkü çok sıkarsak içi hamur kalır. Çokta gevşek bırakırsak ağzı açılarak yağda dağılır.

Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. ellerine sağlık canım afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
  2. Malzemelerinizde soğan eksik. Bu tarif soğansız olmaz. Ayrıca bu şekilde yağda da pişmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim memlekette böyle yapılır. Ünlü aşçılarla beraber yaptım ben bu yemeği. Onlarda soğansız yapıyor. Yorum için teşekkürler.

      Sil
    2. Ayrıca yağda pişer. Urfa tarafının yemeği. Börek değil bu.

      Sil

Dostlarımın güzel yorumları